Dünyayı saran koronavirüs salgını, yalnızca beden değil ruh sağlığını da tehdit ediyor. Klinik Psikolog Yrd. Doç. Dr. Sinem Cankardaş, ruh sağlığını ‘koronadan’ koruma rehberini anlattı.
Tüm dünyaya yayılan koronavirüs (Covit-19), beden sağlığımızı olduğu kadar ruh sağlığımızı da tehdit ediyor. 2019 yılı sonbahar aylarında ilk olarak Çin’in Wuhan Eyaleti’nde görülen virüsün yol açtığı salgın dünyanın gündemine oturmuş durumda. Bu nedenle koranavirüs birçok insanda korku ve endişeye neden oluyor. Virüsün ülkemizde de görülmesinin ardından çocuk ve yetişkinlerde güçlü olumsuz duyguların ortaya çıkmasına neden oldu. Bu da söz konusu virüsün sadece fiziksel değil ruhsal problemlere de neden olabileceğini düşündürüyor.
Belirsizlik ve öngörülemezlik, ‘kontrol eksikliği’ hissetmemize neden oluyor. Tehditlere karşı diğer tüm canlılar gibi kendimizi koruma eğilimindeyiz ancak tehdit belirsiz ve potansiyel olarak geniş kapsamlı olduğunda ise kendimizi koruyamayacağımızı düşünmeye başlarız. Bu da endişemizi arttırarak alışılmadık davranışlar sergilememize neden olabilir.
Çocukları Corona Virüsünden nasıl korumalıyız?
Eğer insanlar medyada salgın ile ilgili görüntülere ve bilgilere tekrar tekrar maruz kalırlarsa bu da yaşadıkları sıkıntı düzeyini arttırabilir. Bu nedenle bu süreçte ruh sağlığını korumanın etkili bir yolu da aşırı koronavirüsü haberine maruz kalmaktan kaçınmak” diyen Cankardaş, özellikle çocukların bu haberlerden uzak tutulması gerektiğini vurguluyor. Çocukların bu durumla başa çıkabilmeleri için neler yapılması gerektiğini Yrd. Doç. Dr. Cankardaş şöyle anlatıyor: “Bu tür haberleri duyduğunda çocuğunuz kendini üzgün ya da endişeli hissediyorsa onun bu duygusunu ifade etmesini sağlayın. Yaşadıkları duygularla nasıl başa çıkabileceklerini öğrenmeleri için kendi stresinizle nasıl başa çıktığınızı onlarla paylaşın. Çocuğunuza kendini korumak ve riski azaltmak için yapabileceği şeyleri anlatın.
“Korku veren haberlerden uzak durun”
Aynı çocuğunuz gibi siz de koronavirüsle ilgili medya unsurlarına aşırı maruz kalmaktan kaçının. Bunun yerine, endişenizi gereksiz yere şiddetlendiren, korku uyandırıcı haberler veya sosyal medya yayınları yerine ulusal sağlık hizmetleri web sitelerini inceleyebilirsiniz” önerisinde bulunuyor. Bugünlerde kişilerin ruh ve beden sağlığını korumak neler yapabileceğini Psikolog Sinem Cankardaş şöyle açıklıyor: “Vücudunuza dikkat edin, dengeli beslenin, düzenli egzersiz yapın, düzenli uyuyun. Virüs ile ilgili haberleri okumaya, izlemeye ve hikâyeler dinlemeye ara verin. Bunlara tekrar tekrar maruz kalmak, üzücü ve psikolojik olarak yıpratıcı olabilir. Endişelerinizi ve nasıl hissettiğinizi yakınlarınızla paylaşın, sağlıklı ilişki ve iletişiminizi sürdürün. Umut, duygunuzu sürdürün.
Korona Virüsüne Karşı Araştırmalar ne diyor?
Koronavirüs’ün insanların davranışlarını nasıl etkilediğini ele alan araştırmalar henüz elimizde yok. Ancak geçmiş dönemlerde yaşanan benzer virütik salgınların insanların ruh sağlığını nasıl etkilediği gösteren çalışmalar mevcut. Bu çalışmalar aynı zamanda ruh sağlığımızı nasıl koruyabileceğimiz konusunda da bize yol gösteriyor.
2009 yılında H1N1 virüs salgını sırasında farklı gruplarla farklı ülkelerde yapılmış araştırmalar, gerçekçi ve doğru bilgi düzeyinin koruyucu davranışlar sergilemede en önemli unsur olduğunu belirtmekte. Bu nedenle Sağlık Bakanlığı gibi resmî kurumların yaptığı açıklamaları dinlemek ve korunma yolları hakkında doğru bilgi edinmek, hem kendinizi doğru korumanızı hem de kontrol algınızı arttırmayı sağlayacaktır.
“Bana bir şey olmaz” demeyin
2003 yılı SARS salgını ile ilgili yapılmış bir araştırma, kişilerin hastalığa ilişkin korku düzeyinin hem koruyucu hem de riskten kaçınma davranışlarının görülme sıklığı ile ilişkili olduğunu göstermekte. Burada koruyucu davranışlar ile hijyen ile ilgili belirli davranışları, riskten kaçınma davranışları ile de tokalaşma, öpüşme, yurtdışı seyahat gibi davranışlar kastediliyor. Ancak insanların bu tür davranışları benimsemesi zor olabiliyor. Bilimsel çalışmalar; insanların hastalığın ciddi olduğunu, kendilerine bulaşabileceğini, öldürücü olduğunu düşündüklerinde ve hastalığa karşı alacakları tedbirlerin işe yarayacağına inandıklarında hijyen davranışlarını yerine getirdiklerini gösteriyor. Yani optimum düzeyde korku ve endişe, harekete geçip kendimizi korumamız için gerekli.
“Bana bir şey olmaz” anlayışı hem kamu sağlığı hem de bireysel sağlık için tehlike arz ediyor. Aşırı derecede korku ise depresyon, sağlık anksiyetesi gibi bir takım ruhsal sorunlara neden olabilir. Bu nedenle resmi bilgilendirmeleri takip etmek, gerçekçi bir risk değerlendirmesi yapmak ve hangi davranışları edinerek kendimizi koruyabileceğimizi öğrenmek bu süreçte hem fiziksel hem ruhsal sağlığımızı korumak için çok önemli.
Koronavirüsten ruh sağlığınızı nasıl korursunuz?
*Koronavirüsün yol açtığı kaygı ile baş edebilmek için güvenilir kaynaklardan bilgi edinin.
* Endişenizi gereksiz yere şiddetlendiren, korku uyandırıcı haberler veya sosyal medya yayınlarından uzak durun. Bunun yerine ulusal sağlık hizmetleri web sitelerini inceleyin.
*Virüs ve salgın haberlerine aşırı maruz kalmaktan kaçının. Medya tüketiminizi sınırlayın.
* Çocuğunuz kendini üzgün ve endişeli hissediyorsa, bununla nasıl başa çıkabileceğini ve kendini nasıl koruyabileceğini anlatın.
* Elinizi yıkamak, seyahatleri sınırlamak gibi riski azaltabileceğiniz eylem planları yapın.
* Sürü psikolojisinden kaçının. Sağlık otoriteleri tarafından önerilmeyen işe yaramayan eylemleri sırf başkaları da yapıyor diye yapmayın.
* Hijyen, beslenme, uyku gibi kişisel bakımınıza dikkat edin.
* Ruh sağlığınızın aşırı endişeden etkilendiğini düşünüyorsanız bir ruh sağlığı profesyonelinden destek alın.
Kaynak: hurriyet.com.tr
Guide to Protecting Mental Health from ‘Corona’ (Corona Virus)
The coronavirus epidemic that surrounds the world threatens not only the body but also the mental health. Clinical Psychologist Asst. Assoc. Dr. Sinem Cankardaş explained her guide to protecting mental health from ‘corona’.
Spread around the world, coronavirus (Covit-19) threatens our mental health as well as our physical health. The epidemic caused by the virus, which was first seen in Wuhan Province of China in the autumn of 2019, is on the agenda of the world. Therefore, coranavirus causes fear and anxiety in many people. After the virus was seen in our country, it caused strong negative emotions in children and adults. This suggests that the virus in question can cause not only physical but also mental problems.
Uncertainty and unpredictability make us feel ‘lack of control’. We tend to protect ourselves against threats like all other creatures, but when the threat is uncertain and potentially far-reaching, we begin to think that we cannot protect ourselves. This may increase our anxiety and cause us to exhibit unusual behavior.
How should we protect children from the Corona Virus?
If people are repeatedly exposed to images and information about the epidemic in the media, this may increase the level of distress they experience. Therefore, an effective way to protect mental health in this process is to avoid exposure to excessive coronavirus news, ”said Cankardaş, emphasizing that especially children should be kept away from this news. Assist what should be done to help children cope with this situation. Assoc. Dr. Cankardaş explains: “If your child feels sad or anxious when they hear such news, have him express this feeling. Share how you deal with your own stress so they can learn how to deal with their emotions. Tell your child what he can do to protect himself and reduce risk.
“Stay away from awesome news”
Just like your child, avoid overexposure to coronavirus-related media. Instead, instead of frightening news or social media posts that exacerbate your concern unnecessarily, you can review national healthcare websites. ” Psychologist Sinem Cankardaş explains what people can do to protect their mental and physical health these days: “Take care of your body, eat a balanced diet, exercise regularly, sleep regularly. Take a break from reading news about the virus, watching it, and listening to stories. Repeated exposure to these can be sad and psychologically damaging. Share your concerns and how you feel with your relatives, maintain a healthy relationship and communication. Hope, keep your feeling.
What does Research Against Corona Virus say?
We do not have any research yet on how coronavirus affects people’s behavior. However, there are studies showing how similar viral outbreaks in the past have affected people’s mental health. These studies also guide us in how we can protect our mental health.
Research conducted in different countries with different groups during the H1N1 virus outbreak in 2009 states that the realistic and accurate level of knowledge is the most important factor in exhibiting protective behaviors. For this reason, listening to the statements made by official institutions such as the Ministry of Health and obtaining correct information about the ways of protection will enable you to both protect yourself and increase your perception of control.
Don’t say “nothing happens to me”
A 2003 study on the SARS outbreak shows that the level of fear of people with the disease is related to the frequency of both preventive and risk-avoiding behaviors. Here, protective behaviors and certain behaviors related to hygiene, risk avoidance behaviors and behaviors such as handshaking, kissing, and traveling abroad are meant. However, it can be difficult for people to adopt such behavior. Scientific studies; It shows that people do their hygiene behavior when they think that the disease is serious, it can be transmitted to them, it is deadly and they believe that the measures they will take against the disease will work. In other words, optimum fear and anxiety are necessary for us to act and protect ourselves.
The understanding that “nothing happens to me” poses a danger to both public health and individual health. Excessive fear can cause a number of mental problems such as depression and health anxiety. For this reason, it is very important to follow official information, make a realistic risk assessment and learn what behaviors we can protect ourselves in this process, to protect our physical and mental health.
How do you protect your mental health from coronavirus?
- Learn from reliable sources to deal with anxiety caused by coronavirus.
* Stay away from fearful news or social media posts that intensify your concern unnecessarily. Instead, review national healthcare websites.
* Avoid overexposure of virus and epidemic news. Limit your media consumption.
* If your child feels sad and anxious, explain how they can deal with it and how they can protect themselves.
* Make action plans to reduce risk, such as washing your hands, limiting travel.
* Avoid herd psychology. Do not do unnecessary actions not recommended by the health authorities simply because others do.
* Pay attention to your personal care such as hygiene, nutrition, sleep.
* If you think your mental health is affected by excessive anxiety, get support from a mental health professional.